Bio-basecampus Puntske Boschoven
Haagplantdagen 2023
Lieve vrienden, familie, buren,
Natuurliefhebbers, in voor biodiversiteit,
Lofzang voor 'Team Haag', voor jou als geïnteresseerde, voor de ruim dertig vrijwilligers van de haagplantdagen.
Wat was het weekend van 10 februari at Puntske Boschoven geslaagd.
Veel dank voor jullie enorme inzet en betrokkenheid; het samenzijn op de akker!
Stap voor stap, in rustig natuurlijke ontwikkeling zal deze pagina uiteindelijk meer over de ontwikkeling laten zien.
Het uiteindelijke doel is om vanuit speur- en ontwikkelwerk samenhang tussen regenereren van boden, bos en biodiversiteit en teelt van gewassen voor interieurbouw en duurzame meubelproductie te verkennen.
Hieronder alvast foto's en eerste verslagen van de haag-plantdagen.

Noodzakelijke, beregening om verlies van de eerste zaaigang voor grondverbetering te voorkomen.
Tijdens de hittegolf van augustus 2022 werd het bijna echt té droog voor de mix van twaalf best laat ingezaaide groenbemesters.


Tijd en aandacht voor alle fases
Met zo mooi en sterk plantgoed, voedzame biocompost in de brede plantgeul, prachtig weer en fijne mensen vol toewijding de haag aanplanten en biodiversiteit bevorderen; het bleek daadwerkelijk een holistisch event.
Ik had daarna, nog met een flinke verbouwing in Delft ook, echt even de tijd nodig deze enorme positieve stap ten volste te doorvoelen. De dagen vlogen voorbij. Eindelijk kwam ik er nu aan toe een overzicht van het memorabele weekend op te maken.
Wat ik leer van de natuur is ook de rust en tijd tussen de spectaculaire fases als volwaardige bouwstenen van de route te zien. Er volgt t.z.t. nog een soort educatieve review, welke ik momenteel bundel voor een subsidieaanvraag om kennisuitwisseling ook voor andere starters te kunnen bestendigen.
Lentedatum op komst
Graag houd ik je op de hoogte en wil uitnodigen alvast voor een klein makers-event: de akkerdag waarop alles kan en natuurlijk mag, met meer ruimte om elkaar ook rechtop staand te spreken dit keer :) Wat hebben we veel grond verzet. De haag staat, wat ruimte geeft voor doorontwikkelen van weer nieuwe inzichten.
Aanklooien met materiaal wat direct op de locatie te vinden is, schetsen, kletsen of wat bouwen, terrein en omgeving verkennen en 's avonds verse groente/barberque. Van soep tot spies zeg maar, zoiets.
Lentedatum voor de akkerdag volgt nog tzt.
Graag zou ik verkennen of je op de hoogte wil blijven van informatie over de voorgang, ontwikkeling van de biodiversiteit. Dank voor het aangeven van je voorkeur. Alle reacties en suggesties zijn welkom natuurlijk.
Klik ook gerust op de onderstreepte 'mailto link' als je een andere suggestie, melding of opmerking hebt.

Loonbedrijf Kennes wist de geul exact volgens specificaties te graven.

Buurman Adriaan laadde het karton voor de plantgeul hup over.

Een selectie uit de tweeëntwintig genetisch inheemse soorten. 1750 struikjes op 560 m1 haag. Heel benieuwd naar ontwikkeling van de haag en bijdrage aan verbetering biodiversiteit en bodemkwaliteit... juist vanuit de wat schralere perceelranden.

Loonbedrijf Kennes wist de geul exact volgens specificaties te graven.
Eerste verslagen... van de haag-plantdagen
En het weer... kon de afgelopen weken niet beter verlopen! Alsof we echt van bovenaf een handje werden geholpen. Weertechnisch klopte het helemaal. Tot aan de dag voor het transport van Staatsbosbeheer was het echt nog iets aan de koude kant, maar vanaf de intro die Jordy van Eijk op vrijdagochtend gaf over de beste methode van aanplanten was de vorst er net volledig af. Eerste zonnestralen zette aan; daarna volgde gelukkig! ook weer een wolkerige deken met veel vocht in de lucht, wat weer ideaal was tegen het uitdrogen van de wortels. Op zondag was er nog hulp vanuit de filosofische mentorclub op initiatief van Iddo Drevijn, wat een match ook wederom (dank Esther van der Schaaf voor de tip! Iddo te contacten naturellement). Ook analyseerde Claudette van der Rakt wat er spontaan op de akker groeit momenteel. Mooie aanleiding voor aanstaande verkenningstochten!
Iedereen vulde elkaar aan, gaf elkaar tips. Alles liep als soepel geheel.
Net nadat alle 1750 planten echt perfect geplant waren (helden!) ging de zon schijnen en hebben Arjan en ik op zondag en maandag de haag nog van een flinke plens water voorzien. Aansluitend ben ik dinsdag nog de gehele aanplant nagelopen, waar nodig nog wat grond toegevoegd op plekken waar het door de goede plens iets meer was ingeklonken. De wilde haag staat echt in optima forma rond de akker.
De dagen erna is er steeds zo om de dag net wat regen gevallen, soms een flinke bui.
Straks komt er een drogere periode en zullen de wortels het 'verderop zoeken’, zich uitstrekken het regenwater achterna, grondwater ‘ruikend'. Ideaal. Zo zet de haag zich echt goed. De druppel-/drip-installatie en het karton bedekken met houtsnippers kan ik goed de aankomende twee weken afronden. Het ideale plantbed voor als er weer te droge periode aan mocht komen.
Het meest ben ik nog wel geraakt door het samenzijn buiten en de uitwisseling van vragen, verhalen het initiatief van ons allemaal om aan de slag te gaan, jong en oud. We waren daadwerkelijk één met nieuwe natuur en deelden die ervaring.
Mag met recht magisch heten; door betoverd.
Verslag van verdere ontwikkeling volgt.
Tot binnenkort, ergens binnenstedelijk of buiten.
Hartelijke groet!
Wouter

Concept Drijvend Paviljoen: Waterarchitect van Bueren. Realisatie: Public Domain. Expositie 2010-2015: RNW Conceptdesign, WouterStorm
Design Studio Wouter Storm +31(0)643044906 info@wouterstorm.com
Schepenstraat 103-bg
3039 NE Rotterdam
The Netherlands
NL chamber of commerce: 24367852 IBAN/SEPA: NL66ABNA0506239268 BIC: ABNANL2A
Design Studio Wouter Storm
Schepenstraat 103-bg
3039 NE Rotterdam
The Netherlands
+31(0)643044906
KVK/NL chamber of commerce: 24367852
IBAN/SEPA: NL66ABNA0506239268
BIC: ABNANL2A
Terms and conditions 3D and 2D design: download 3D & 2D NL
Conditions interactive media design: download additional interactive media NL